برگزاری جلسه هم اندیشی مسایل پژوهشی در مرکز تخصصی زینب کبری(س) تنکابن
جلسه مدیر محترم و معاون پژوهش با حضور حجت الاسلام محمد صادق فاضل از اساتید راهنما و روش تحقیق مدارس علمیه خواهران و از معاونت پژوهش حوزه علمیه برادران قم، پیرامون موارد پژوهشی در تاریخ 9/4/ 1401 در مرکز تخصصی زینب کبری(سلام الله علیها) تنکابن برگزار گردید.
به گزارش معاون پژوهش با توجه به اینکه مدرسه دارای نشریه پژوهشی می باشد درخصوص ارکان نشریه از جمله مدیر مسئول، سردبیر و هیات تحریریه مواردی مطرح و تبادل نظر صورت گرفت و عنوان شد تا نشریه جهت اخذ مجوز چاپ در سامانه نشریات کشور ثبت شود.
درادامه حجت الاسلام فاضل در مورد مشابهات پایان نامه طلاب و شیوه های ارجاع دهی راهکارهایی را ارائه دادند.
درپایان جلسه نیز تعدادی از طرح ها و برنامه های پیشنهادی و مورد نیاز مدرسه مورد بحث و بررسی قرار گرفت تا ان شاالله اجرا شود.
برگزاری نشست پژوهشی مجازي با موضوع کرونا و ارتباط آن با آخر الزمان
نشست پژوهشی با موضوع کرونا و ارتباط آن با آخر الزمان توسط حجت الاسلام والمسلمین سید مهدی هدایتی امام جمعه محترم شهرستان تنکابن به صورت مجازی در پيام رسان ايتا مرکز تخصصی زینب کبری (سلام الله علیها) برگزار شد.
ایشان با تبیین این شبهه که یکی از علائم ظهور مرگ سفید است و کرونا نیز باعث سفید شدن ریه ها می شود پس کرونا از علائم ظهور است؛ بیان داشتند: علائم ظهور دو گونه است؛ علائم حتمی و علائم غیرحتمی. در روایتی از امام صادق(علیه السلام)خروج یمانی، خروج سفیانی، قتل نفس زکیه، خسف بیداء و صیحه آسمانی از علائم حتمی ظهور هستند.اگر این علائم حاصل شود ظهور حتمی خواهد بود. علائم غیر حتمی که ظهور حضرت ولی عصر(عجل الله تعلی فرجه الشریف) در گرو آنها نیست لذا این علائم بیانگر ظرف تحقق ظهور است و نمی توان گفت بعد ازآنها حتماً ظهور محقق می شود.
وی ادامه داد: در روایات آمده که یکی از علائم ظهور بیماری طاعون است. بیماری کرونا غیراز طاعون است زیرا منشاء کرونا به گفته متخصصان ویروسی است که ریه ها را درگیر می کند اما طاعون بر اثر انتقال باکتری اتفاق می افتد. چیزی که در حال رخ دادن است فراگیری یک بیماری ویروسی است که روزانه جان تعدادی از افراد را می گیرد.
این استاد حوزه افزودند: برای تطبیق ویروس کرونا با آنچه در روایات آمده باید مراحلی را طی کرد. اول: سنجش اعتبار و ارزش منابع، مثلاً بعضی ها سخنان شاه نعمت اله ولی را ملاک تطبیق قرار می دهند در حالی که کتاب او کتاب شعر است و به صورت رمزی و کنایه ای است. دوم: ثقه بودن راوی باید مشخص شود. گاهی منبع معتبر است اما ناقل معتبر نیست. سوم بررسی سلسله سند،پس باید در روایات مربوط به علائم غیر حتمی ظهور دقت بیشتری در سند و مضمون شود. در مرحله بعد باید به معنا و مفهوم روایت توجه کرد که آیا قابل تطبیق است یا خیر؟
ایشان در پایان خاطر نشان کردند: معنا ومفهوم بعضی احادیث خیلی واضح نیستند و به نوعی تحریرهای متعددی می طلبد. تطبیق روایات با حوادث سبب انحراف است. اگریک روایت با تمام شرایط سنجیده شود بازهم تطبیق صددرصد ممکن نیست. بنابراین نمی توانیم مرگ سفید را به کرونا تطبیق دهیم.
برگزاری نشست پژوهشی مجازی با موضوع علت عدم استجابت دعا
نشست پژوهشی با موضوع علت عدم استجابت دعا توسط سرکار خانم سخایی به صورت مجازی در گروه نشست های سطح3 مرکز تخصصی زینب کبری (سلام الله علیها) برگزار شد.
ایشان در ابتدا به برشماری تعدادی از آیات شریفه قرآن در مورد ضرورت دعا کردن پرداخته و بیان داشتند:یاد خدا چون باران بهاری است که چون به دل ها ببارد گل های بیداری توجه و احساس مسئولیت، روشن بینی و هرگونه عمل مثبت و سازنده ای را می رویاند. دعا دارای احکام و اسراری است یکی از احکام دعا این است که انسان از خدا حرام طلب نکند. همچنین خداوند را با اسماء حسنی بخوانید. همانگونه که در آیه 180سوره اعراف آمده .
وی ضمن روایتی از امام علی(علیه السلام) در پاسخ به فردی که از علت عدم استجابت دعا پرسیده بود، ادامه داد: حضرت 8 عامل را برای عدم استجابت دعا برشمردند:1- خدا را شناختید ولی حق او را آنگونه که شایسته است ادا نکردید پس آن معرفت به کار شما نیاید.2- به پیامبر ایمان آوردید آنگاه با سنت و روش او مخالفت کردید.3- کتاب خدا را خواندید ولی به آن عمل نکردید.4- از آتش دوزخ می ترسید ولی در همه حالات به واسطه گناهان و معاصی به سوی آن می روید.
این استاد حوزه افزودند: مورد بعدی در عدم استجابت دعا در کلام حضرت اینکه: راغب بهشت هستید اما کارهایی انجام می دهید که شما را از آن دور می کند.6- از نعمت های خدا بهره می جویید ولی سپاسگزاری نمی کنید. 7- خداوند شما را به دشمنی با شیطان دستور داد اما به زبان با او دشمنی کردید و در عمل به دوستی با او برخواستید.8- عیب های مردم را در در برابر دیدگانتان قرار دادید و عیب های خودتان را نادیده گرفتید.
ایشان در پایان خاطر نشان کردند: با توجه به روایات باید کارهای خود را اصلاح و امر به معروف و نهی از منکر کنیم تا خدا دعاهایمان را مستجاب کند.
برگزاری نشست راهکارهای ایجاد انگیزه پژوهشی
به مناسبت هفته پژوهش نشست علمی پژوهشی با عنوان (راهکارهای ایجاد انگیزه پژوهشی) با حضور حجت الاسلام صدر کلاری (نویسنده شرح حلقات اصول شهید صدر) در مرکز تخصصی زینب کبری(سلام الله علیها) تنکابن برگزار گردید.
ایشان بیان داشتند: برطبق روایات، عملی که در زمان غیبت امام زمان(عج) انجام می شود افضل است نسبت به هرعملی در زمانهای دیگر حتی زمان رسول خدا(صلی الله علیه و آله و سلم). همه ما منتظر ظهور آن حضرت هستیم اما بیشتر از آنکه ما منتظر امام زمان(عج) باشیم ایشان منتظر عمل خوب ما هستند و محور عمل خوب در جامعه طلبه ها هستند.
ایشان در اهمیت نوشتن که از مصادیق عمل نیک است تصریح کردند: با نوشتن علاوه بر اینکه مهارت نویسندگی را در خود تقویت می کنید مطلب نیز برای شما ملکه می شود و علمتان را از این طریق کنترل می کنید. در زمینه های دینی خلاءهای فراوانی وجود دارد که با شناسایی آنها می توانید در آن زمینه به فعالیت بپردازید.
حاج آقا صدر کلاری نوشتن شرحی بر کتاب اصول شهید صدر را از الطاف خداوند متعال شمردند و افزودند: همیشه در کارهای بزرگ این آیه را به یاد داشته باشیدکه می فرماید:"ان تنصرو الله ینصرکم و یثبت اقدامکم".
وی در پایان به طلاب توصیه نمودند که در درس خواندن جدی باشید، مباحثه کنید، در کنار کتابهایی که متن مشکلی دارند از کتبی که به فهم معنا کمک می کند(با مشورت استادهمان درس) استفاده نمایید، مطالب را یادداشت برداری کنید وتمام وقت وانرژی خود را وقف اسلام کنید.
نشست پژوهشی با حضور حجت الاسلام فاضل در مرکز تخصصی زینب کبری(سلام الله علیها)تنکابن
حجت الاسلام فاضل در اهمیت کار پژوهش بیان داشتند: یک طلبه ی موفق در هر حیطه ای اعم از مدیریت،تبلیغ، تدریس نیاز به فراگیری مراحل پژوهش و انجام آن دارد. اساس پژوهشگری تفکر است شمادر بسیاری از مواقع کارهایی انجام می دهید که نیاز به تمرکز ذهنی ندارند از آن فرصت ها می توانید برای تفکر در مورد موضوع تحقیق استفاده کنید.
وی ادامه داد: پژوهش فرآیند سه مرحله ای داردابتدا باید یک عنوان مناسب انتخاب کنید بعد از انتخاب موضوع مرحله اول طراحی تحقیق است که مانند مهندسی ساختمان است و درآن به بیان مسئله، ضرورت ، پیشینه ، اهداف ، سوالات اصلی و فرعی و… پرداخته می شود. مرحله بعد اجراست که شامل فیش نویسی و تهیه سیاهه نوشته است و مرحله سوم ارائه تحقیق به صورت شفاهی در غالب های( منبر ،همایش ها و کنفرانس ها ) ویا به صورت کتبی(مقاله، پایان نامه،کتاب) است.
ایشان افزود: برای انتخاب موضوع مناسب باید آن را جزیی کنید غالب موضوعات قابلیت پژوهش ندارند چون کلی اند. برای این کار می توانید آن موضوع را به حیطه های مختلف علل، مصادیق و آثار تقسیم بندی کنید.
ایشان در پایان توصیه نمودند: هنگامی که هدف از هر کاری از جمله تحقیق یاری دین خدا باشد خداوند که همه چیز در ید قدرت اوست و قدرت تصرف در تمامی امور را دارد موانع را از پیش روی شما برمی دارد زیرا خداوندخود قول روزی داده که یکی از آنها رزق علمی و برکت درزمان است.