برگزاری کرسی آزاد اندیشی
امربه معروف و نهی از منکر،آزادی را باتوجه به قانون تعیین می کند.
کرسی آزاداندیشی دوسویه علمی با عنوان رابطه امربه معروف و نهی ازمنکر و حریم خصوصی شهروندان با حضور اساتید و شرکت طلاب در مرکز تخصصی زینب کبری(سلام الله علیها) تنکابن برگزار گردید.
حجت الاسلام رضوی استاد ارائه کننده بحث بیان داشتند: درآیات و روایات امربه معروف و نهی از منکر بسیار مورد تاکید قرار گرفته از جمله در آیه 110 سوره آل عمران می فرماید: شما بهترین امت هستید نه تنها برای جامعه اسلامی بلکه برای جامعه بشری؛ زیرا امربه معروف و نهی ازمنکر میک نید و ایمان به خدا دارید. امام باقر(علیه السلام) نیز می فرمایند: امربه معروف و نهی ازمنکر واجب بسیار بزرگی است که به واسطه آن فرائض برپا می شود و راه ها امان خواهد یافت، مکاسب حلال خواهد شد و زمین آباد می شود. با توجه به اهمیت فوق العاده این فریضه، در جامعه به آن عمل نمی شود و این عدم اجرا از آن جهت است که تصور می شود منجر به ورود در حریم خصوصی افراد است.
وی ادامه داد: حریم خصوصی دارای تعاریف مختلفی است از جمله: آزادی اندیشه یا کنترل بر جسم خود، داشتن خلوت و تنهایی در منزل و مکان های خصوصی، کنترل بر اطلاعات شخصی و رهایی از نظارت های سمعی و بصری و… حریم خصوصی از دیدگاه شرع محترم شمرده شده به گونه ای که دستورات اخلاقی دین موافق با حفظ حریم خصوصی افراد است. مانند عدم تجسس، غیبت، سخن چینی، پرهیز از گمان های بد.
حجت الاسلام عسکرپور استاد منتقد بحث بیان داشت: در کنار اهمیت امربه معروف و نهی از منکر باید اصل آزادی هم بیان شود چون اسلام آن را محترم شمرده. گاهی تلقی می شود که حریم خصوصی از نظر اهمیت کمتر از امربه معروف و نهی از منکر است در حالی که هر دو از درجه یکسانی برخوردارند.
ایشان ادامه داد: برای تبیین حریم خصوصی دو راه وجود دارد یک: از طریق اعمال مجرمانه مثلاً فرد اگر در خودروی شخصی عملی مجرمانه انجام دهد این دیگر حریم خصوصی نیست چون آن عمل قابلیت پیگیری دارد. دو: مبانی نظری حریم خصوصی. تبیین این مبانی در فرهنگ غرب با اسلام کاملاً متفاوت است. لازم است مواد قانونی این بحث نیز گفته شود.
درادامه جلسه حاضرین به بیان نقطه نظرات خویش پرداخته و شبهات موجود در این زمینه را از اساتید پرسیدند. به عنوان نمونه: حریم خصوصی آن جایی است که جامعه نتواند برای آن قانون بگذارد. در رابطه با حضور خانمها در بالکن خانه مضمون فتوای فقها این است که اگر خانم احتمال می دهد که نامحرمی او را می بیند احتیاط واجب است که خود را بپوشاند. رفتار نامطلوب در ماشین جزء حریم خصوصی نیست، زیرا اشاعه فحشاء است. امربه معروف آزادی را باتوجه به قانون تعیین می کند، کسی که با پوشش نامطلوب در جامعه ظاهر می شود به آزادی افراد دیگر لطمه وارد می کند.
در پایان داور کرسی حجت الاسلام دکتر شاهدی با جمع بندی مطالب اظهار داشت: دراصل اینکه در حریم عمومی باید امربه معروف و نهی از منکر صورت گیرد، بحثی وجود ندارد که این امر مراتبی دارد ولی در حریم خصوصی اشخاص حق تفحص و تجسس نیست. در ماده 5 قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر و تبصره اش حریم خصوصی و عمومی بیان شده.
وی افزود: بر طبق قانون، اماکنی که بدون تجسس در معرض دید عموم قرار می گیرد مانند قسمت های مشترک آپارتمان، و نیز وسایل نقلیه شامل حریم خصوصی نیست؛ زیرا آشکار است و باید شهروندان مقررات را رعایت کنند. اینکه هرکسی بخواهد خودش به تنهایی امربه معروف کند ممکن نیست این باید از طریق قانون و ضابطان قضایی باشد.